Wat is succes voor jou?

 

Ik houd van reizen met het openbaar vervoer. Zeker wanneer ik een hele dag met de trein naar een ver bestemmingsoord ga, kan ik enorm genieten van de mensen om mij heen door met hen in contact komen en met hen een gesprek aangaan.

Eén van mijn favoriete vragen die ik aan mijn medereizigers stel is: wat is succes voor jou? Aan de hand van de reacties die ik krijg en mijn eigen ideeën over succes, ben ik tot de conclusie gekomen dat er drie manieren zijn om naar succes te kijken.

De eerste manier is dat het belangrijk is om allereerst stil te staan bij je eigen persoonlijke definitie van succes. Iedereen die ik deze vraag stel heeft een andere invulling in wat voor hem of haar persoonlijk succes is. Hieruit blijkt dat de definitie die aan succes gegeven wordt bepalend is of de persoon succes heeft bereikt of juist niet. Soms komt het voor dat mensen verbaasd op deze vraag reageren waarna ze aangeven er niet zo bij stil te staan en daardoor niet weten wat succes voor hen is. Anderen die aangeven het wel te weten, verbinden succes vaak aan het behalen van een zelf gesteld doel waarbij de mate van succes groter is naarmate het gestelde doel hoger is.

De tweede manier is dat het belangrijk is om te weten dat succes om een momentopname gaat, een tijdelijk moment van euforie dat je motiveert om nog een tandje harder te gaan of een tree hoger te komen. Het gaat daarbij om momenten dat je door hebt dat je een stap dichterbij bent gekomen bij het behalen van je doel. Belangrijk is wel dat deze succesmomenten gevierd worden omdat succes alleen ervaren kan worden wanneer er bewust bij stilgestaan wordt. Je kan het vergelijken met tussenstops die je maakt tijdens een reis naar een verre bestemming. De kans is groot dat je ergens komt waar je nog niet eerder bent geweest.

De derde manier is dat succes een resultaat is van een langetermijnvisie gevolgd door het bereiken van korte-termijndoelen. Succes zelf is namelijk op de lange termijn geen doel op zich omdat het anders alleen maar om jou draait: als jij maar succesvol bent, als jij maar resultaat bereikt. En als je eerlijk bent, dan draait het niet alleen om jou. Het draait om wat je kunt toevoegen aan het groter geheel, zoals Einstein ooit zei: “Try not to become a man of succes, rather become a man of value”.

Het bereiken van succes kan dus het beste worden gezien als een resultaat van iedere dag een stapje nemen, onderweg naar de invulling van een langetermijnvisie.

Als je op deze drie manieren naar succes kijkt dan zal je ontdekken dat je misschien succesvoller bent dan je dacht omdat je op “plaatsen“ komt waarvan je nooit gedacht hebt dat je daartoe instaat bent. Het hangt er enkel van af hoe je het ziet of ervaart. En het ervaren van succes is over het algemeen heel prettig en inspirerend.

Ben je er klaar voor? Wil je op weg naar jouw persoonlijke successen? Neem dan contact met mij op.

Kitty Wouthuysen Toegepast Psycholoog (BASc.)
IJsvogel 99
3602 XM Maarssen
06 20 27 3988
[email protected]