De spreuk is “geld maakt gelukkig”. Nou ben ik zeker niet rijk, maar ik heb toch wel mijn twijfels als ik dit hoor, en tegelijkertijd de verhalen hoor van rijke mensen die toch nog allerlei dingen najagen. Meestal ten eerste nog meer geld, maar ook dingen als erkenning, gezondheid of gewoon: gelukkig zijn.

Ik ben al een aantal jaren gelukscoach en heb het geluk gehad om een aantal mensen in hun zoektocht te mogen begeleiden. Hierdoor heb ik een aantal zaken ontdekt. Allereerst: het is voor iedereen anders. Gelukfactoren als geld, gezondheid, erkenning, werk, familie, het weer, sport, huisdieren, wonen, auto’s, kunst wegen voor iedereen op een andere manier. Hieruit ontstaat vaak onbegrip voor andere mensen: “ze is toch zo rijk / slank / sportief /mooi…….., waarom is ze niet gelukkig?” Ten tweede ben ik tot de overtuiging gekomen dat het geluk in jezelf zit. Het is een gevoel, dat de meeste mensen –met wat oefening- kunnen opwekken door zich te realiseren wat voor henzelf belangrijk is, en vervolgens zich te realiseren hoeveel ze al hebben van die belangrijke factor. En ben je overtuigd dat de ene geluksfactor niet voldoende is (het is rotweer buiten), dan zijn er bij iedereen nog andere factoren.

Zelfs bij notoir ongelukkige mensen zijn er factoren. Ben je altijd ontevreden over het feit dat je arm, ziek, lelijk enzovoort bent? Realiseer je dat je misschien wel iemand bent die het leuk vindt om te klagen en zich slecht te voelen. En prompt breekt het geluksgevoel door. Oh, dat vind je zelfs vervelend? Realiseer je dan dat je hiermee vrijwel uniek bent! En prompt…

Laat ik eerlijk zijn: dit geluksgevoel opwekken is niet voor iedereen even eenvoudig. Training in de methodes en oefening kan helpen, maar als ik weer de laatste bus heb gemist omdat de trein vertraging had, en het is koud en nat en mijn telefoon is leeg zodat ik mijn mannetje niet kan bellen om me op te halen, dan is het wel eens lastig. Totdat ik me realiseer dat er altijd iemand is die me wil helpen, en dat ik straks –weliswaar wat verlaat- lekker thuis in mijn warme bedje kan kruipen. Ik verheug me er nu al weer op.

Dus als ik u bij dezen een gelukkig 2016 wens, dat meen ik dat oprecht, en bedoel ik dus: u bent al gelukkig, en ik wens u toe dat u zich dat ook realiseert!